Volby

Pavel není kandidát jen vládních stran a Babiš jen ANO. Ukazujeme voličské přelivy proti volbám 2021

Zhruba stejně hlasů jako od PirStan dostal Pavel od někdejších voličů ANO, neparlamentních stran a nevoličů.

Petr Pavel dostal v součtu půl milionu hlasů od lidí, kteří ve sněmovních volbách 2021 hlasovali pro ANO, pro některou z neparlamentních stran nebo nevolili. Pro Andreje Babiše hlasovalo na milion voličů ANO, ale dalších více než 800 tisíc hlasů dostal od dalších stran a nevoličů. Stranická loajalita byla vysoká, přesto nejde volby zjednodušit na souboj dvou stranických táborů. Přelivy ve spolupráci s Českým rozhlasem odhadujeme analýzou okrskových dat (ekologická inference).

Pro Pavla hlasovalo zhruba 60 % voličů koalice SPOLU a 64 % PirStanu. Zejména podpora PirStan nebyla samozřejmá, protože v předvolebních výzkumech jeho voliči často preferovali Danuši Nerudovou. Zhruba stejně hlasů jako od PirStan – tedy půl milionu – dostal Pavel od někdejších voličů ANO, neparlamentních stran a nevoličů. Ani v prvním kole tak Petra Pavla nejde popsat jako výhradně kandidáta vládních stran.

Andrej Babiš přesvědčil tři čtvrtiny voličů ANO – oproti některým předvolebním výzkumům je výrazně mobilizoval k účasti. Babiš také získal zhruba 53 % těch, co v roce 2021 hlasovali pro SPD. Tito voliči přitom po Vánocích podle výzkumů často zvažovali Jaroslava Baštu, ale nakonec se už v prvním kole přiklonili k silnějšímu kandidátovi. Pro Babiše nejčastěji hlasovali i ti, kteří se minulých voleb nezúčastnili. I proto bývalý premiér dostal víc hlasů než hnutí ANO v posledních sněmovních volbách.

Pro odhad z okrskových dat jsme využili metodu bayesovské ekologické inference. Iterativně hledá nejpravděpodobnější podobu přelivů tak, aby to odpovídalo výsledkům v 15 tisíc okrscích ve sněmovních volbách 2021 a letošních prezidentských volbách. Snažíme o maximální konvergenci a minimalizaci náhodných a reálně neexistujících přelivů, které se někdy v těchto modelech vyskytují. Přesto je model přibližný a je třeba hledět spíše na hlavní trendy než na nejmenší přelivy.

V diagramu přelivů (výše) ukazujeme jen přelivy 20 tisíc a víc hlasů. Čísla jsou zaokrouhlená na desítky tisíc. Součty hlasů pro kandidáty se proto mohou lišit od absolutního počtu hlasů. Graf níže ukazuje odhadovanou podporu kandidátům v rámci elektorátu stran z voleb do PSP 2021.

Celkem pro Pavla hlasovalo 1.975.056 lidí, pro Babiše na 1.952.213. Babišovi se podařilo mobilizovat obyvatele obcí, které se potýkají s exekucemi a chudobou, jak ukazujeme v naší druhé analýze.

PAQ Research do vaší schránky

Všechny studie a články vám ještě čerstvé doručíme e‑mailem. A máme i měsíční newsletter o všem podstatném. Přihlaste si.

Posuňme společně Česko

Výzkumně přispíváme k zlepšování veřejných služeb a kvality života v Česku. Spoléháme na dárce, jako jste vy. Přidejte se k nám.