Volby

V prvním kole volilo překvapivě hodně obyvatel chudších obcí. Mobilizovat dokázal hlavně Babiš

Ve třetině republiky s nejvyšší mírou destabilizující chudoby získal Andrej Babiš 41 %. Ve třetině, kde je naopak chudoba nejnižší, jen 29 %.

Andrej Babiš slavil v prvním kole prezidentských voleb úspěch v obcích, kde je vysoká míra exekucí, chudoby a nižší vzdělání. Získal v nich okolo 41 %. Pro Petra Pavla v nich hlasovalo okolo 32 % voličů. Obyvatelé sociálně znevýhodněných regionů chodí k volbám spíš méně, tentokrát v nich ale volilo na 62 %, což je nečekaně hodně. Mobilizovat je dokázal hlavně Babiš, který přes svou někdejší vládní účast zůstává protestním kandidátem. Analýzu zisku voleb v obcích podle jejich sociálních chakteristik připravil PAQ Reserch ve spolupráci s Českým rozhlasem.

Pvní část naší analýzy ukazuje zisky kandidátů a kandidátek v obcích podle míry chudoby. Vycházíme z našeho původního Indexu destabilizující chudoby, který v sobě zahrnuje míru exekucí, bytové nouze, sociálního vyloučení a nejnižších úrovní vzdělání. Problém je silnější v Ústeckém, Karlovarském a částech Moravskoslezského kraje. Vyskytuje se ale i v periferních regionech dalších krajů a větších městech.

Ve třetině republiky s nejvyšší mírou destabilizující chudoby získal Andrej Babiš 41 %. Ve třetině, kde je naopak chudoba nejnižší, jen 29 %. Petr Pavel získal 32 % v chudých obcích a 39 % v obcích bez chudoby.

Podobný obrázek ukazuje index socioekonomického rozvoje. Index neměří  extrémní a destabilizující chudobu, ale obecnější socioekonomické podmínky, které vychází ze vzdělání v regionu či dlouhodobé míry (ne)zaměstnanosti. Nižší socioekonomický rozvoj je kromě chudých oblastí i v některých chudších, byť stabilních vesnických regionech. Naopak vysoký je ve městech (byť i zde existuje chudoba).

Pro Babiše hlasovalo 43 % v obcích s nízkým rozvojem a 26 % s vysokým. Pro Pavla naopak 29 % v obcích s nízkým a 44 % s vysokým socioekonomickým rozvojem.

Celkově první kolo přineslo nečekaně vysokou účast v chudších obcích. V třetině nejchudších obcí přišlo k volbám 63 % obyvatel. Celkem ve volbách hlasovalo přes 66 % oprávněných, podíl v chudých obcích je i tak překvapivý. Ukazuje na vydařenou mobilizaci Babiše.

Graf: Účast v obcích podle kritérií PAQ

Volby pravidelně ignoruje zhruba čtvrtina obyvatel. Pro část obyvatel záleží, jestli je osloví témata či kandidáti. Vlažněji se k volbám častěji staví lidé z chudších regionů, kteří jsou typicky zklamaní stranickou politikou. V personalizované prezidentské volbě si ale mohou najít své zástupce, hlavně mezi kritickými kandidáty, jakým zůstává Babiš.

"Babiš už v prvním kole dokázal solidně mobilizovat chudší část republiky. Může mít ale omezený potenciál mobilizace pro druhé kolo. Kandidáti a kandidátky od třetího místa dál podporují spíš Pavla, který proto bude favoritem. Volby v roce 2018 nám však ukázaly, jak důležitou roli hrají debaty či negativní kampaň. Babišova pozice bude ale složitá. Musí demobilizovat voliče Pavla, zároveň nebýt přehnaně negativní, aby se pro ostatní nestal nepřijatelným,” komentuje volby sociolog Daniel Prokop.

V naší analýze ukazujeme také souvislosti výsledků voleb s exekucemi, vírou nebo hlasováním pro Miloše Zemana v roce 2018.


Posuňme společně Česko

Výzkumně přispíváme k zlepšování veřejných služeb a kvality života v Česku. Spoléháme na dárce, jako jste vy. Přidejte se k nám.