Od Aše po Jablunkov. PAQ aktualizoval reporty o vzdělávání ve všech 206 mikroregionech

Nejdůležitější zjištění, relevantní srovnání, realistická doporučení.

Od Aše po Jablunkov. PAQ aktualizoval reporty o vzdělávání ve všech 206 mikroregionech

PAQ Research vydává nové reporty o vzdělávání a sociální situaci v každém z 206 českých mikroregionů. Na 80 stranách přinášíme nejdůležitější údaje, srovnání s podobnými místy i realistická doporučení, na co by se lokální reprezentace měly zaměřit. Obce-zřizovatelé a další lokální aktéři tak získávají unikátní podklady pro lepší rozhodování o vlastních strategiích a prioritách. Analytický tým PAQ Research zjištění i přímo konzultuje. Uspořádali jsme už přes stovku datových seminářů ve více než 60 obcích s rozšířenou působností (ORP).

Reporty stahujte tady. Každá z 206 původních analýz obsahuje i přehledné shrnutí, které si každý může projít během čtvrt hodiny.

Aktualizace i nové ukazatele

Lidé v odpovědných pozicích potřebují kvalitní podklady pro své rozhodování. Často jim však chybí a samotní nemají kapacity na zpracovávání a interpretaci dat, jak si stojí co do vzdělávání či sociálních podmínek. „Individualizované reporty pomáhají bariéru překonávat. Starostky, ředitelé či pracovnice sociálních služeb v nich jasně vidí, na co by měli zaměřit své společné úsilí,“ vysvětluje vedoucí projektu Václav Korbel. 

Analytické zprávy ukazují data o nedokončování ZŠ, míře exekucí či bytové nouzi. Přibližují ale i faktory, které pomáhají situaci zlepšovat. Může jít třeba o včasnou účast ve školkách a další opatření, které blíže popisuje katalog Dobré praxe.

Reporty pro každé z 206 ORP vyšly poprvé na podzim 2022. Teď se dočkaly aktualizace a rozšíření. „Vypočítali jsme nový index Výsledků testování, který se skládá z dat z jednotné přijímací zkoušky a testování ČŠI,“ říká hlavní datová analytička Alena Šindelářová.

„Máme také novou Typologii mikroregionů, abychom lépe pochopili jejich různorodou situaci. Šest skupin ORP se liší vztahem mezi sociální podmínkami a výsledky testování a vzdělávací neúspěšností,“ vysvětluje Šindelářová. Vylepšením prošly také vizualizace, které nově přehledně ukazují vývoj dat v čase.

Data mají reálný dopad

Analytické zprávy měly mezi odpovědnými aktéry a aktérkami velkou odezvu. Aktualizovali jsme je i s ohledem na zpětnou vazbu, která se k nám dostávala. Zájmu o analýzy odpovídala i poptávka po datových seminářích od PAQ Research. Lokální setkání navazují na výsledky z reportů a diskutují se na nich zjištění, realistické cíle a co pro jejich naplnění udělat. Analytický tým zatím uspořádal přes stovku takových setkání. 

V řadě ORP vedly reporty a semináře k důležitým opatřením. „Některá ORP se rozhodla iniciovat přenastavení spolupráce škol a sociálních služeb, aby uměly včas zachytit dítě ohrožené vzdělávacím neúspěchem. První kroky v tomto řešení spočívaly v pravidelných schůzkách škol, OSPOD a dalších aktérů,“ říká Jan Zeman, který má semináře na starosti. 

Analytik Karel Gargulák na semináři

Reformních oblastí nicméně existuje nespočet. Někde data přinesou malé argumenty pro velké změny. Podaří se například přesvědčit zřizovatele o tom, proč navýšit financování škol či dofinancovat podpůrné služby. „Do nového období datových reportů vyjedeme do území s podporou Society For All a Platformy pro včasnou péči, aby na změnu ve vzdělávání nebyly školy po našem odjezdu samotné,“ uzavírá analytik Karel Gargulák.

PAQ Research do vaší schránky

Všechny studie a články vám ještě čerstvé doručíme e‑mailem. A máme i měsíční newsletter o všem podstatném. Přihlaste si.

Posuňme společně Česko

Výzkumně přispíváme k zlepšování veřejných služeb a kvality života v Česku. Spoléháme na dárce, jako jste vy. Přidejte se k nám.