Volby

Pro Pavla hlasovalo na 90 % voličů Nerudové a Fischera. Babiš ztratil část elektorátu z prvního kola

Babiš dokázal ztráty kompenzovat hlasy těch, kteří v prvním kole nevolili, mobilizovat nevoliče ale zvládl i Pavel.

Pro Petra Pavla hlasovala ve druhém kole drtivá většina voličů Danuše Nerudové a Pavla Fischera. Většinově také získal hlasy voličů vládních stran, na vítězství by mu ale nestačily. Zaručila ho podpora voličů neparlamentních stran, nevoličů a menší části voličů ANO. Andrej Babiš naopak ztratil část voličů, kteří pro něj hlasovali v prvním kole. Pro odhad z okrskových dat jsme využili metodu bayesovské ekologické inference (viz závěr). Vizualizaci připravil Český rozhlas.

Pro zvoleného prezidenta hlasovalo přes 90 % voličů Nerudové a Fishera. To je obrovský rozdíl oproti souboji Miloše Zemana s Jiřím Drahošem, kterému se podobná mobilizace nepodařila. Voliči ostatních kandidátů v roce 2018 ve druhém kole často nevolili nebo občas hlasovali pro Zemana. Pavel oproti tomu získal od třetí a čtvrtého kandidáta z prvního kola okolo milionu hlasů.

Od voličů vládních stran ze sněmovních voleb 2021 dostal na 2,15 milionu hlasů. To by proti 2,4 milionům hlasů pro Babiše nestačilo. Na 3,36 milionu hlasů dosáhl Pavel díky podpoře voličů nesněmovních stran, nevoličů a částečně i voličů hnutí ANO.

Přelivy mezi Pavlem a Babišem téměř neexistují. Babiš nicméně ztratil část těch, kteří mu dali hlas v prvním kole. Mírně klesla zejména účast voličů ANO a neparlamentních stran. Dokázal to kompenzovat hlasy těch, kteří v prvním kole nevolili, mobilizovat nevoliče ale zvládl i Pavel.

"Odhady chování nevoličů touto metodou jsou vždy nejméně přesné, měli bychom je proto brát s rezervou. Patrně se ale sešly dva trendy. Zaprvé obě kola mobilizovala část vlažných voličů, kteří ale nejsou v účasti tak konzistentní, takže někdo pro Babiše hlasoval v prvním a někdo ve druhém kole. Zadruhé mohla Babišova agresivní kampaň odradit část levicových voličů, kteří raději nevolili nikoho," vysvětluje sociolog Daniel Prokop.

Babiš však může svou kandidaturu ještě zúročit. Dostal zhruba 580 tisíc hlasů od voličů SPD a neparlamentních stran (levice, Přísaha). "Hnutí ANO je pro sebe může získat i v dalších volbách. Může taky vytěžit i někoho ze stovek tisíc lidí, kteří ve sněmovních volbách nevolí, nyní však přišli," říká Prokop.

Ve druhém kole hlasovalo pro Pavla 3.358.926 lidí, pro Babiše 2.400.271. V prvním kole Pavel dostal 1.975.056 hlasů a Babiš 1.952.213. Účast byla rekordní: k urnám přišlo 70,25 % oprávněných voličů. V prvním kole jich hlasovalo 68,24 %. Jak volili obce s různou mírou exekucí či někdejší podporou Miloše Zemana ukazujeme ve druhém příspěvku.

Metodika

Pro odhad z okrskových dat jsme využili metodu bayesovské ekologické inference. Iterativně hledá nejpravděpodobnější podobu přelivů tak, aby to odpovídalo výsledkům v 15 tisíc okrscích ve sněmovních volbách 2021 a letošních prezidentských volbách. Snažíme o maximální konvergenci a minimalizaci náhodných a reálně neexistujících přelivů, které se někdy v těchto modelech vyskytují. Přesto je model přibližný a je třeba hledět spíše na hlavní trendy než na nejmenší přelivy.

Naši práci můžete podpořit přes Darujme

PAQ Research do vaší schránky

Všechny studie a články vám ještě čerstvé doručíme e‑mailem. A máme i měsíční newsletter o všem podstatném. Přihlaste si.

Posuňme společně Česko

Výzkumně přispíváme k zlepšování veřejných služeb a kvality života v Česku. Spoléháme na dárce, jako jste vy. Přidejte se k nám.