Rodiny s dětmi ušetří o čtyři tisíce méně než na podzim 2021. Seniorům pomohly valorizace

Ohrožené jsou hlavně domácnosti s dětmi z chudší poloviny.

Finanční situace domácností s dětmi se nadále zhoršuje. Po zaplacení všech výdajů jim na konci měsíce zbývá o polovinu méně než v listopadu 2021. Inflace zasahuje hlavně chudší polovinu rodin. Čtvrtina z nich skončila letos v únoru v mínusu, třetina na nule. Ukazují to nová data z průběžného výzkumu Život k nezaplacení, který připravuje PAQ Research ve spolupráci s Českým rozhlasem. Výzkum také potvrzuje, že situace seniorů se díky valorizícím naopak zlepšuje.

Na podzim 2021 dokázaly domácnosti s dětmi ušetřit měsíčně průměrně 8 400 Kč. Částka od té doby klesla na polovinu. Ohrožené jsou hlavně domácnosti s dětmi z chudší poloviny. Čtvrtina z nich v únoru utratila víc, než vydělala, třetina skončila na nule. To je nejvíc od začátku měření – a oproti ostatním skupinám se jejich situace stále zhoršuje.

Příjmy rodin s dětmi nerostou stejně rychle jako inflace. Rodiny zatěžují  hlavně výdaje na bydlení. Zatímco v listopadu 2021 dávaly za bydlení 23 % příjmů, teď už 32 %. Rodiny s dětmi z chudší poloviny dávají za bydlení dokonce 41 % svých příjmů.

Chudší rodiny přitom nemohou příliš spoléhat na vlastní rezervy. Přes 40 % z nich má úspory na maximálně dva měsíce.

Možnosti: obědy zdarma či sociální energetický tarif

Prekérní situace může posilovat vzdělávací nerovnosti. Pětina všech domácností s dětmi v posledních měsících omezovala výdaje za vzdělávání a volný čas dětí. Mnohem častěji šetří chudší rodiny. Stát by měl systematicky pomáhat právě jim.
Rodiny s příjmy nad medián naopak zatím sociální podporu nepotřebují. I jim sice klesly měsíční úspory, stále ale měsíčně ušetří okolo devíti tisíc korun.

Důležitou formou pomoci může být rozšířená nabídka školních obědů zdarma, k nimž má dnes přístup pouze okolo 6 % chudších rodin. Velké rezervy vidíme i u využívání existujících podpor. Na příspěvek na bydlení má nárok až 80 % rodin, kterým po zaplacení bydlení a jídla zbývá 100 Kč na člena na den, čerpá ho ale pouze 20 %.

Cíleným nástrojem může být i navýšení slevy na první dítě pro lidi s podprůměrnými příjmy a sociální energetický tarif, který bude zacílený na nejohroženější skupiny.

Finance seniorů na úrovni před inflační krizí

Situace seniorů se od loňského září zlepšuje. Pomohla jim mimořádná valorizace, na kterou navázala lednová řádná valorizace i výchovné 500 Kč.

Jejich situace se proto oproti období před inflační krizí výrazně nezměnila. Vícečlenné domácnosti seniorů dokážou měsíčně uspořit 5 500 Kč oproti 7 000 Kč v listopadu 2021, samostatně žijící senioři stále okolo 1 300 Kč.

Část samostatně žijících seniorů si naopak trochu polepšila. Na 16 % klesl počet těch, kterým po zaplacení jídla a bydlení zbývá 100 Kč na den. Loni v červenci jich bylo 27 %, v listopadu 2021 23 %.

Na 54 % samostatně žijících seniorů nicméně stále končí po zaplacení všech výdajů v mínusu nebo se pohybuje okolo nuly. V listopadu 2022 jich bylo 63 %, v listopadu 2021 přesně polovina.

PAQ Research do vaší schránky

Všechny studie a články vám ještě čerstvé doručíme e‑mailem. A máme i měsíční newsletter o všem podstatném. Přihlaste si.

Posuňme společně Česko

Výzkumně přispíváme k zlepšování veřejných služeb a kvality života v Česku. Spoléháme na dárce, jako jste vy. Přidejte se k nám.